informativoaltera2.blogspot.com

jueves, 29 de julio de 2010

El Parlament de Catalunya aboleix les corrides de toros

68 diputats donen suport a la ILP de la Plataforma Prou, mentre que 55 s'hi oposen. La majoria dels representants del PSC rebutgen una prohibició que entrarà en vigor l'1 de gener de 2012.

Jornada històrica al Parlament de Catalunya. La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demanava la prohibició de les corrides de toros ha tirat endavant gràcies al suport de 68 diputats, mentre que 55 parlamentaris -entre els que hi ha el president Montilla- s'hi han oposat i 9 s'han abstingut. Els diputats d'ERC i ICV-EUiA han votat en bloc a favor de l'abolició d'aquesta pràctica, mentre que els del PPC i C's hi han votat en contra. La clau estava en mans dels representants de CiU i PSC, que tenien llibertat de vot. Una majoria dels parlamentaris de la federació nacionalista (32, entre els que hi ha hagut Artur Mas, Oriol Pujol i Felip Puig) han donat suport a la ILP, mentre que l'opció preferida al PSC ha estat la defensa de les corrides.

La ILP, promoguda per la Plataforma Prou i que va arribar al Parlament amb el suport de 180.000 signatures, implica la modificació de la Llei de protecció dels animals amb la finalitat de prohibir les curses de braus a Catalunya. Un acord amb els grups parlamentaris permet una moratòria d'un any i mig, de manera que l'abolició serà afectiva a partir de l'1 de gener de 2012. Catalunya segueix amb aquesta decisió els passos de les Illes Canàries, que van prohibir les corrides el 1991 i per unanimitat, tot i que a l'arxipèlag, a diferència del Principat, no se'n celebraven. Actualment, només la plaça Monumental de Barcelona [a la imatge] acollia corrides.

- Punt final a "cinc segles de crueltat".

"Avui s'acaben cinc segles de crueltat'" És una de les frases del comunicat que han llegit els representants de la plataforma antitaurina Prou, minuts després que el Parlament hagi prohibit finalment els toros a Catalunya. Els contraris a la festa han assegurat que la prohibició "no respon a un afany abolicionista" sinó a una qüestió de "patiment dels animals". Per aquest motiu, han afegit que no es pot permetre que sigui el temps que acabi amb els toros, perquè mentrestant aquests animals pateixen. D'altra banda, han animat a que altres parlaments també prohibeixin la festa dels toros al seu territori. El comunicat ha estat llegit en català, castellà, anglès i francès.

Abans de la votació, ha intervingut Anna Mulà, representant de la Plataforma Prou, qui ha fet una crida als diputats a decidir "si Catalunya vol continuar fent espectacle de la mort o prefereix que l'ètica i la compassió i la raó acabin triomfant que és el que demana la majoria del poble català". Mulà ha apel·lat a la consciència dels parlamentaris i ha recalcat que la Cambra tenia "una oportunitat històrica per demostrar que som una societat sensible i respectuosa amb els valors del segle XXI".

Mulà ha afirmat que l'activitat no és mereixedora de continuïtat. "Els que demanem la desaparició de l'espectacle ho fem motivats pel rebuig que ens provoca la visió d'un mamífer que està patint un maltractament indigne i evitable i es posa en perill la vida de les persones", ha subrallat, per afegir que "més enllà de l'espectacle, de la litúrgia, de la tradició, de la plasticitat o de la cultura al damunt de l'arena de la plaça es mata un ser viu amb un sistema nerviós propi de tots els mamífers superiors com és l'ésser humà".

No hay comentarios:

Publicar un comentario